Ford патентова V8 с два електромотора!

GT500

Ford е подал интересен нов патент, който може да бъде ползван в доста автомобили, като например пикапите от F-Series или, още по-интересно, бъдещ Mustang с голяма мощност и задвижване на всички колела.

Първо забелязан от Autoguide, патентът за „двойна двигателна система за хибридно електрическо превозно средство” включва неразкрит V8 двигател и два електродвигателя. Според патента, двигателят с вътрешно горене задвижва задните колела, докато двата електродвигателя ще са насочени към предните.

Освен, че автомобилите получават значително количество мощ, двойната система за задвижване ще им позволи да имат компактна система за задвижване на всички колела. Както обясни Ford, традиционните автомобили с 4х4 система използват трансферна кутия, за да разпределят завдижването към всичките четири колела. Въпреки това, в по-малките превозните средства често е трудно да се съберат всички компоненти на тази система.

Патентът също така разкрива, че двигателят ще бъде оборудван с вграден стартер / генератор. Според Ford това ще създаде достатъчно електричество за електромоторите, като същевременно ще намали натоварването към акумулатора или батериите на автомобила.

Като се има предвид, че патентът се отнася до модел със задвижване на задните колела и по-малък размер, естествено се предполага, че двойната система за задвижване ще се отнася за хибридния Mustang, който ще дебютира следващата година. Това остава непотвърдено, но Ford вече заяви, че моделът ще има “V8 мощност и голям въртящ момент от по-ниски обороти.” Все пак производителят казва, че моделът ще има представяне като на V8 версията с по-голям въртящ момент. Това засега не означава нищо.

Последното твърдение предполага, че Mustang Hybrid няма да има V8 двигател, а вместо това ще използва именно електрическо задвижване, за да достави V8 ниво на производителност. Това води до слухове, че високотехнологичното пони ще използва 2.3-литровия EcoBoost 4-цилиндров двигател от сегашния по-малък Mustang и електромотор, който се намира между двигателя и трансмисията. Говори се, че тази система ще даде на автомобила мощност от около 400 к.с.

Двойната система може да не дебютира в Mustang Hybrid 2020, но винаги има възможност тя да се появи в следващото поколение, което ще се появи в началото на следващото десетилетие. Малко се знае за модела, но предишни доклади показват, че Ford търси възможността за вариант на задвижване на всички колела, както и за изцяло електрическа версия.