Ford закрива GT програмата си в шампионата по издържливост

GT

Ford приключва четиригодишната си състезателна кампания с GT след последния уикенд на колата на Petit Le Mans.

Компанията се започна да се състезава с последното поколение GT с цел да спечели класа си в 24 часа на Льо Ман през 2016 г., точно 50 години след първата си победа през 1966 г. Новият GT спечели тази желана победа и Ford продължи да се състезава в още четири пълни сезона.

Въпреки победата на Льо Ман през 2016 г., Ford не взеха всичко по пътя си. При дебюта на колата по време на Rolex 24 Hours през януари 2016 г. и двете GT-та срещнаха редица механични проблеми, заради което завършиха 7-и и 9-и. Трудностите продължиха и на 12-те часа на Себринг по-късно, преди нещата да се обърнат на Лагуна Сека през май 2016 г.

„Програмата GT беше предназначена да бъде показно за компанията по отношение на това, което правим и което сме способни да правим“, заяви глобалният директор на моторните спортове на Ford Performance Марк Ръшбрук пред Automotive News. „Състезателният елемент е върхът на това, което ни позволява да показваме пред фенове по целия свят и да докажем, че можем да се състезаваме срещу най-добрите компании и да печелим състезания и шампионати.“

Chip Ganassi Racing каза, че са отворени за частно финансиране, за да продължат да се състезават в GT в бъдещия сезон на шампионата WeatherTech SportsCar.