Ferrari може да продава по-голяма част от автомобилите си по света, отколкото в Италия, но все още има силна емоционална връзка с родното си място. Затова миналата седмица на бляскава церемония в Рим бе показано и Ferrari Portofino.

Идващо да замени California, Ferrari Portofino е новият модел с твърд сгъваем покрив и 8-цилиндров предноразположен двигател. То се нарежда до 488 GTB в по-достъпния сегмент на производителя.

Моделът беше представен на автомобилното изложение във Франкфурт миналия месец, но сега се разкри и у дома. Повече от 500 гости присъстваха в Римския конгресен център на бляскавата церемония. Маркетинг директорът Енрико Галиера, придружен от заместник-председателя Пиеро Ферари показаха автомобила за първи път в Италия.

V8 моделите са изключително важни за Ferrari особено в Европа с постоянното качване на цените на горивата и данъците. От 2701 автомобила, продадени в Европа през миналата година, 1985 бяха задвижвани от чудесния 3,9-литров турбо V8 агрегат. 1,286 от тях се падат на 488 и 699 на California T. Тук не се включва даже и GTC4 Lusso T, който заменя V12 AWD конфигурацията с V8 turbo.