Ferrari FXX K Evo – най-бруталното конче от Маранело

FXX K Evo

Ferrari FXX K Evo е най-дивата версия на по-дивата такава – FXX K. Тя пък беше максималното, което италианците построиха, доработвайки LaFerrari. Досега.

Защо от Ferrari ще строят ужасяващо бързи автомобили за милиони евро, които дори няма да се състезават в нито едно състезание? Отговорът на пръв поглед е ясен – разработване на нови технологии. FXX K Evo идва на бял свят малко преди марката да отбележи своя 80 годишен юбилей.

Трябва да знаем, че FXX K са прототипни автомобили. Затова се произвеждат в съвсем малки бройки. Едва няколко човека ще могат да си ги позволят, а още по-малко да си ги купят. Идеята зад тях е достигане и преминаване на границите в автомобилостроенето. Бъдещите собственици ще се чувстват като ентусиасти, спомагащи за развитието на бъдещи технологии.

Настоящите собственици на FXX K, както и нови клиенти ще могат управляват автомобила като тест пилоти и евентуално да я купят. Срещу страшно много пари от Ferrari ще ви ъпгрейднат FXX K с Evo спецификациите. Хибридната система с KERS и V12 двигател остава непроменена и развива познатите 1036 к.с. и 900 Nm въртящ момент. Другото, което остава същото е кокпитът, 7-степенната трансмисия с два съединителя и първите четири букви от името.

Evo се различава значително в аеродинамично отношение. Двойният заден спойлер е заменен с цялостен по протежение на цялата задница, фиксиран с допълнителна централна конзола. Тази доработка увеличава притискателната сила на FXX K Evo с 23% и спрямо LaFerrari със 75%. Другите промени са свързани с модифицирането на предната броня, пода и дифузьора.