Ferrari FXX отива на търг и ще опразни нечий портфейл

279
FXX

Само шепа истински колекционери на Ferrari могат да се похвалят, че притежават някои от пистовите XX модели на марката. Въпреки това, на търга RM Sotheby’s Monterey в средата на август, едно Ferrari FXX от 2006 г. ще си намери нов собственик.

FXX е базирано на Ferrari Enzo и е първият модел от хардкор серията на Ferrari. По-късно последваха FXX-K, базирано на LaFerrari и 599XX.

Ferrari създава само 30 броя от FXX, оборудвайки го с брутален 6.3-литров атмосферен V12 двигател, доставящ забележителните 789 к.с. при 8500 оборота в минута.

Автомобилът тежи едва 1155 кг. В сезон 13 на Top Gear, Михаел Шумахер управлява жестокия суперкар около трасето на предаването и постига невероятно време от 1:10.7 мин. Това време е било с цели 7 секунди по-добро от която и да е тествана преди това кола.

Въпросният FXX е боядисан в привличащ погледа нюанс на червеното с бели акценти. Вътре виждаме две състезателни седалки, много карбон, цифров инструментален клъстер и волан, обвит в алкантара.

От снимките на автомобила става ясно, че той се продава с резервен комплект колела и всички възможни инструменти и състезателна техника, която Ferrari предоставя. Предполагаме, че следващият собственик на колата също ще бъде допуснат да се присъедини към ексклузивната XX програма на марката и да има възможност да управлява състезателната кола на частни събития по целия свят.