Ferrari FXX отива на търг и ще опразни нечий портфейл

FXX

Само шепа истински колекционери на Ferrari могат да се похвалят, че притежават някои от пистовите XX модели на марката. Въпреки това, на търга RM Sotheby’s Monterey в средата на август, едно Ferrari FXX от 2006 г. ще си намери нов собственик.

FXX е базирано на Ferrari Enzo и е първият модел от хардкор серията на Ferrari. По-късно последваха FXX-K, базирано на LaFerrari и 599XX.

Ferrari създава само 30 броя от FXX, оборудвайки го с брутален 6.3-литров атмосферен V12 двигател, доставящ забележителните 789 к.с. при 8500 оборота в минута.

Автомобилът тежи едва 1155 кг. В сезон 13 на Top Gear, Михаел Шумахер управлява жестокия суперкар около трасето на предаването и постига невероятно време от 1:10.7 мин. Това време е било с цели 7 секунди по-добро от която и да е тествана преди това кола.

Въпросният FXX е боядисан в привличащ погледа нюанс на червеното с бели акценти. Вътре виждаме две състезателни седалки, много карбон, цифров инструментален клъстер и волан, обвит в алкантара.

От снимките на автомобила става ясно, че той се продава с резервен комплект колела и всички възможни инструменти и състезателна техника, която Ferrari предоставя. Предполагаме, че следващият собственик на колата също ще бъде допуснат да се присъедини към ексклузивната XX програма на марката и да има възможност да управлява състезателната кола на частни събития по целия свят.