Ferrari 250 GTO ще се възроди благодарение на Ares Design

250 GTO

Ares Design, производител на купета от Модена, оглавяван от бившия главен изпълнителен директор на Lotus Дани Бахар, планира да създаде модерна интерпретация на емблематичното Ferrari 250 GTO.

Новината дойде от Robb Report, които получиха официално представяне на автомобила, предназначен за неназован частен клиент.

Ако проектът получи зелена светлина, Ares Design възнамерява да произведе ограничен брой от по-малко от 10 броя. Цената ще бъде малко под 1 млн. евро, а това ще включва Ferrari F12 или 812 Superfast за донор.

Това означава, че възроденият 250 GTO ще бъде задвижван от атмосферен V12 със 730 к.с. или 789 к.с., в зависимост от избрания донор.

Начинанието на Ares Design може да доведе до противоречие феновете и колекционерите на Ferrari, тъй като 250 GTO е най-емблематичното черно конче.

Освен това в момента той държи приза за най-скъпата кола в света. Главният мениджър на WeatherTech Дейвид Макнийл плати 70 млн. долара за един от 36-те оригинални 250 GTO, а друг екземпляр стана най-скъпата кола, продадена на търг, достигайки 48,4 млн. долара.

„Искаме да направим малка серия от тези автомобили“, каза изпълнителният директор на Ares Дани Бахар. „Можем да имаме първия за по-малко от 12 месеца. По мое мнение, 250 GTO е най-емблематичната кола, произвеждана някога, Светият Граал на моторните превозни средства. Може би хората ще помислят, че някои автомобили не е необходимо да бъдат възраждани. Ще видим.“

Бахар каза, че тези скици все още са разработка, но добавя, че пропорциите няма да се променят и че клиентът им в момента усъвършенства подробностите с дизайнерите на компанията.

„Това е модерна интерпретация, а не копие“, казва Бахар. „Това е показно за това, което нашите дизайнери могат да направят. Ако искате да вземете кола като 250 GTO, трябва да имате големи топки, защото всяка линия ще бъде критикувана. Но мисля, че пропорциите на тази кола са перфектни. „