Ferrari 250 GTO бе обявено за произведение на изкуството

250 GTO

Фирмите, които искат да създадат реплика на емблематичното Ferrari 250 GTO, вече няма да имат тази възможност. Италианският съд взе забележително решение в полза на Ferrari, обявявайки модела за произведение на изкуството.

The Telegraph съобщава, че Ferrari са се оплакали пред търговски трибунал в Болоня, че компания в град Модена планира да произведе копия на 250 GTO. Легендарният производител подаде петиция с искане за признаване на дизайна и правата на интелектуална собственост върху машината.

Търговският съд се произнесе в полза на Ferrari, смятайки 250 GTO за произведение на изкуството, което не може да се имитира или възпроизвежда.

В решението си трибуналът заяви, че „персонализирането на линиите на автомобила и неговите естетически елементи са превърнали 250 GTO в уникалната истинска автомобилна икона“, като се позовават на „многобройните награди“, които тя е получила през десетилетията.

Само 36 оригинални Ferrari 250 GTO са произведени от италианската компания, а репликите на класиката са доста. Остава да се види какво са искали да направят от компанията, базирана в Модена, но тя, както и всеки друг, който обмисля създаване на реплики, вече няма да може да го прави.

250 GTO се смята за най-ценния производствен автомобил в света, а през август миналата година един екземпляр от 1962 г. се продаде за рекордните $ 48,405,000 на търг. Това означава, че той буквално струва повече от теглото си в злато.