SF90 Stradale

Ferrari официално представи първия си plug in хибрид, носещ гръмкото име SF90 Stradale.

SF90 Stradale представлява сериен суперавтомобил, който празнува 90-та годишнина на Scuderia Ferrari и силната връзка между състезателните автомобили и пътя.

Разбира се, голямата новина е задвижването. То се характеризира с 4.0-литров V8 двигател с турбокомпресор, който произвежда 769 к.с. и въртящ момент от 800 Nm. Той е свързан с хибридна система, която включва три електрически мотора. Един от двигателите е поставен между V8-мака и новата 8-степенна трансмисия с двоен съединител, докато другите два са разположени на предния мост.

Електрическите двигатели се захранват от 7,9 kWh литиево-йонна батерия и произвеждат комбинирана мощност от 217 к.с. Това дава на SF90 Stradale мощност от 986 к.с., насочени към всички колела.

По отношение на производителността суперавтомобилът може да ускори от 0 до 100 км/ч. за 2.5 секунди и до 200 за 6.7 секунди. SF90 в крайна сметка ще достигне максимална скорост от 340 км/ч. Освен това, моделът може да се движи 25 км само на електроенергия – с предимно предно задвижване.

Plug-in хибридите не са известни с това, че са леки, но SF90 Stradale удря кантара на 1561 кг. Това дава на модела “рекордно съотношение на тегло / мощност” от 1.57 кг/к.с.

Ferrari признава, че запазването на теглото е „предизвикателство“, тъй като хибридната система добавя 270 кг към автомобила. Въпреки това, те успяват да постигнат това, като използват многокомпонентно купе и шаси. Тези компоненти са конструирани от редица леки материали, включително карбон и алуминиеви сплави. Промените в шасито не само спестяват тегло, но и архитектурата е с 20% по-висока твърдост на огъване и 40% по-висока якост на усукване от предишните платформи.

Придържайки се към темата за представяне, SF90 Stradale има селектор Manettino на волана. Той позволява на водачите да избират между четири различни режима на работа за задвижването.

eDrive е споменатият по-горе електро режим, който позволява на автомобила да пътува безшумно в града. Хибридният режим, от друга страна, е настройката по подразбиране и оптимизира общата ефективност на задвижването. Режимът на производителност поддържа двигателя по всяко време, така че “мощността е незабавна и налична, когато се изисква.” Накрая, режимът Qualify позволява пълният потенциал на автомобила да бъде отпуснат, тъй като той дава предимство на производителността пред зареждането на батерията и позволява на електрическите двигатели да произвеждат максималната си мощност.

Инженерите също така разработват нова електронна система за управление, която управлява динамиката. Тя включва система за електрическо управление на сцеплението, която „оптимално управлява въртящия момент – както от двигателя, така и от елетромоторите – като я разпределя към отделните колела, за да отговаря на изискваниятанза шофиране и сцепление“.

Откъм дизайн, автомобилът е представен като „радикална еволюция“ на спортните автомобили, произведени през последните 20 години. Формата е незабавно разпознаваема, като моделът използва тънки LED Matrix фарове, по-наклонено предно стъкло и по-тънки A-колони. Моделът също има аеродинамични странични прагове, странични отвори и радикален заден край. Отличават се гигантски дифузьор, двойна изпускателна система и кръгли задни светлини.

Задният край на колата няма да се хареса на всеки, но неговият дизайн има за цел аеродинамика и притискателна сила. Както обясняват от Ferrari, капакът на двигателя е разделен на две части. Долната секция – с трета спирачна светлина – е фиксирана, а другата е „мобилна“.

В градски условия двете секции на капака са изравнени. При високи условия на притискане (като шофиране в завои, спиране или резки промени на посоката) подвижният елемент се спуска от двойка електрически задвижващи механизми, променяйки аеродинамиката и генерирайки допълнителна притискателна сила.

Ferrari казва, че автомобилът генерира 390 кг при 250 км/ч. Компанията нарича това нов критерий за високопроизводителни пътни автомобили.

Футуристичният дизайн продължава в кабината. Кокпитът е вдъхновен от състезателните автомобили, а масивен 16-инчов цифров панел показва всичко необходимо. Той разполага с обортомер, монтиран в центъра, а отстрани са дисплеите за навигация и развлечение.

Воланът е 3-лъчев с плоско дъно и нови сензорни бутони, които осигуряват лесен достъп до често използваните функции като климатика. Моделът също така има head up дисплей и втори дисплей за пътниците.