mageti marelli

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) обяви, че продава своята фирма за резервни части Magneti Marelli на японската холдингова компания за автомобилни компоненти Calsonic Kansei. Сделката, която възлиза на 6.2 млрд. евро, ще създаде Magneti Marelli CK Holdings, което ще е и седмият по големина независим доставчик на части за автомобили в света, базиран на общите приходи.

Очаква се сделката да бъде завършена през първата половина на 2019 г. Новото комбинирано дружество ще оглави Беда Болзениус, който понастоящем е главен изпълнителен директор на Calsonic Kansei. Главният изпълнителен директор на Magneti Marelli Ермано Ферари също ще се присъедини към борда на Magneti Marelli CK Holdings.

Новото предприятие ще използва съществуващото оперативно седалище в Corbetta, Милано и ще работи с близо 200 съоръжения и центрове за изследване и развитие в цяла Европа, Япония, Америка и Азиатско-тихоокеанския регион.

Докладвано е, че FCA няма да има дял в новия бизнес, но от компанията заявиха, че е постигнато многогодишно споразумение с новите собственици на фирмата за доставката на компоненти, което ще гарантира стабилността на италианските бизнес операции и заетостта в нивата на Magneti Marelli.

Magneti Marelli, основана през 1919 г., е дъщерно дружество на FCA и нейните предшественици от 1967 г. насам. Компанията е специализирана в производството на осветителни тела, задвижващи механизми и електронни компоненти. Calsonic Kansei е световен производител на широка продуктова гама от авточасти, специализирани в термични продукти, изпускателни системи, интериор и електроника. Базираната в Сайтама компания е собственост на американската компания за частни капиталови инвестиции KKR, която я е купила от Nissan и други акционери преди две години.