Dodge Viper се очаква да възкръсне през 2020 г.

Viper

Dodge Viper излезе от производството миналото лято и шансовете за връщане изглеждаха нищожни, тъй като домът на Viper – заводът в Conner Avenue – се превръща в сграда, в която се представят на концепти и исторически автомобили.

Феновете никога не са се отказали от надеждата за следващо поколение Viper. Започват да се появяват слухове за тази възможност. Car and Driver казват последно, че Viper ще се завърне и предполагат, че колата може да бъде пусната в края на 2020 година.

Малко се знае за следващото поколение на Viper, но в публикацията се казва, че тя ще бъде върху тръбна платформа и ще използва алуминий и въглеродни влакна. Докладът също така казва, че Viper ще запази своята класическа форма и първоначално ще стартира като роудстър. След няколко години купето ще се присъедини към него.

Viper ще запази стила си, но ще изгуби един от неговите отличителни знаци. V10 двигателят задвижваше змията от самото начало, но новата кола ще има атмосферен V8 двигател. Нищо не е официално, но публикацията спекулира, че базовият модел ще произвежда около 550 к.с. В бъдеще се очакват още двигатели, а един от тях ще бъде второ поколение Hellcat V8, развиващ повече от 700 к.с.

Очаква се колата да се предлага с ръчна скоростна кутия и в бъдеще вероятно ще има състезателна версия.

Ако всичко е вярно, следващото поколение Viper може да дебютира през 2019 на Северноамериканско международно автомобилно изложение, за да отпразнува 30-годишнината от оригиналната концепция на Viper. Колата ще се продава след година и половина и спекулациите сочат, че може да струва около 90 000 долара.