делфи - delphi

Световната марка доставчик автомобилни технологии и части Delphi обяви вчера плановете си за прекратяване на дейността с артикули за автомобили с двигатели с вътрешно горене. Фирмата ще насочи изцяло дейността си към електромобили и автономни технологии.

Обратно на всякакви очаквания този ход засили цените на акциите на Delphi, а останалите участници в индустрията за първи път видяха реално пред какво са изправени в близко бъдеще. Разбира се това не означава, че двигателите с вътрешно горене ще изчезнат скоро, но инвеститорите все по-малко се интересуват от тях. Например американският производител на електро автомобили Tesla се оценява много по-скъпо от традиционната компания Ford – въпреки, че далеч не генерира нейните приходи.

Delphi сподели, че ще отдели 4.5 млрд. щ.д. до началото на 2018 г. за основаването на отделна публично търгувана компания с нов бранд.

„Новата“ компания ще наеме около 20 000 служителя в световен мащаб и около 5 000 инженера. След обявяването на новината акциите на Delphi скочиха с 12% до $87,88 на нюйоркската фондова борса.