De Tomaso се завръща с красавицата P72

P72

De Tomaso официално се възроди, точно навреме за 60-годишнината на марката, а колата, която я връща в живота ни, е доста зашеметяващото P72.

Показан на фестивала на скоростта в Goodwood, новият De Tomaso P72 очевидно се вдъхновява от състезателните автомобили от 1960-те, като компанията казва, че е той проектиран като „модерна класика“.

„По подобен начин, когато Pantera създаде нова категория, дебютирайки през 1970 г., P72 ще създаде свой собствен еталон.” каза Райън Берис, генерален директор на De Tomaso. „Създадохме модерна машина на времето, която отдава почит на неразделна част от историята и кола със собствен произход.“

Емблематичната италианска марка се възражда от същите хора, които стоят зад Apollo Automobili, Ideal Team Ventures (ITV), който придобива правата на De Tomaso още през 2014 година.

Новият De Tomaso P72 беше официално вдъхновен от никога незавършения R70 прототип, проект на сътрудничество между Alejandro de Tomaso и Carroll Shelby, който датира от 1964 година.

Няма как да не се плените от външността на P72. Това е, можв би, един от най-красивите автомобили, чиито извивки и капкообразни форми пленяват. Само изчакайте, докато погледнете вътре. Кабината на De Tomaso P72 изглежда направена от скъпоценни камъни, с лъскава полирана медна и диамантена шарка. Откриваме я по кръглите аналогови уреди, центъра на волана и скоростния лост на ръчната трансмисия с откритата връзка!

Завръщането на De Tomaso очевидно ще бъде много аналогово, но компанията предпочита да запази в тайна всички технически подробности. Ние знаем обаче, че P72 е базирана на същото шаси с карбонов монокок като Apollo IE.

Като се има предвид, че Apollo IE използва атмосферен V12 от Ferrari, трябва ли да очакваме същото и за De Tomaso P72? Възможността за използване на V8 също е доста голяма, тъй като става дума за De Tomaso. Това е марка станала известна с ползването на американски 8-цилиндрови агрегати, обвити в италиански дизайн. Все пак показаната кола се задвижва от V12, който се намира и в Apollo IE.

De Tomaso ще построи P72 само в… 72 броя, като цените започват от 750 000 евро. Компанията вече е започнала да приема поръчки от цял ​​свят, потвърждавайки, че P72 ще бъде хомологиран за пазари като Европа, Близкия Изток, Азия и Северна Америка.