Datsun/Nissan 240Z е новата любима кола на тунерите

Nissan

Nissan Skyline, особено в САЩ, винаги е бил изборът на тунерите за постигане на невероятна мощ.

Nissan Skyline R34 GT-R и Toyota Supra се превръщат в мечтани машини за тунинг студията в цял свят. За това може да обвиним „2 Fast 2 Furious“ или редкостта на тези автомобили. Но има още една кола, която най-накрая получава това, което заслужава, за да бъде истинска тунер икона – Datsun 240Z.

В последния епизод от Jay Leno’s Garage, Джей Лено кани гост, притежаващ брутален 240Z. Доминик Лий, който стои зад ненормалния пикап Datsun Sunny, вдъхновен от Skyline, се завръща с друго уникално превозно средство.

Освен че може да се похвали с цялостна преработка, състояща се от по-широки калници, масивни гуми, бронзови джанти, и няколко JDM детайла, най-голямата промяна е под капака на 240Z. 2.4-литровият 6-цилиндров двигател е заменен със SR20 4-цилиндров турбо агрегат. Двигателят е бил преместен назад с осем инча за по-добро разпределение на теглото, като по същество дава на автомобила предно-средно разположение на двигателя и мощ от 430 к.с.

В допълнение към това, че е почти три пъти по-мощен от 240Z, силно модифицираната версия е с почти 140 кг. по-лека, благодарение на въглеродните и титановите компоненти. Излишно е да казваме, че леката машина е удоволствие за шофиране. Тя е шумна, бърза, и изглежда добре на пътя. Трудно е да повярваме, че Лий е построил това в своя гараж.

Skyline и Supra са невероятни, безсмъртни японски автомобили. Но за ентусиасти, които не искат да чакат Skyline да станат на 25 години или не могат да си позволят Supra, е време да се забавляват с възможността да променят 240Z.