dallara

Италианският производител на състезателни автомобили Dallara е изградил името си като доставчик на шасита за различни автомобилни шампионати. Някои от които са сериите на IndyCar и първите кръгове на Формула 1. Сега изглежда, че специалистите по моторните спортове са насочили знанията и опита си в създаването на първата им шосейна суперкола, чийто официален дебют ще се състои в края на годината.
dallara шосейна
Автомобилът на Dallara все още няма заглавие, но папараците вече са го уловили в обективите си. Колата има нисък нос и кабина приличаща на мехур, тя прелива към висока задница, под която ще се настани 2.3 литров четири цилиндров двигател с турбо и 400 к.с. Напълно неофициално отбелязваме, че има вероятност това да бъде EcoBoost моторът на Ford, който се намира под капака на Focus RS и Mustang EcoBoost.
dallara шосейна кола
Макар и обвита в черно-бяло маскировъчно фолио, шосейната кола на Dallara няма как да прикрие аеродинамичните си елементи, особено задното крило, за което би завидял и самолет от гражданската авиация. Страничните прагове също са с шокиращи размери, дори на една от снимките можете да погледнете ПРЕЗ прага. За родствената връзка на компанията със състезанията Le Mans подсказва задният дифузьор и вертикалното пложение на предната чистачка, въпреки че протипът Dallara SP1 дори не е имал предно стъкло.
далара кола
Освен притискателната сила на спортното возило, за взимането на завои с висока скорост ще помага и лекото тегло – 800 килограма, ако трябва да бъдем точни. Поне такава е целта според инженерът и собственик на фирмата Жан Паоло Далара. Той също споделя, че ще се произвеждат 120 бройки годишно, а цената ще бъде малко по-висока от тази на двуместното карбоново возило KTM X-Bow, върху което Dallara също има пръст.