Daimler и BMW може да се обединят в името на ключови компоненти

Daimler

Нов доклад твърди, че Daimler AG и BMW Group обмислят съвместна работа не само за мобилни решения, но биха могли да обединят усилията си, за да създават ключови автомобилни компоненти.

Възможностите, които се разглеждат, варират от съвместни платформи за превозни средства, батерии и автономна автомобилна технология твърдят запознати пред Bloomberg. Смята се, че тези сътрудничества ще са ограничени до технологии, които не са специфични за марката.

Заради натиска от инвестиране в автономни превозни средства и технологии на батерии, производителите започнаха да обмислят съвместната работа с конкуренти в опит да намалят разходите. Най-добрият пример за такова сътрудничество е този между Volkswagen и Ford, които договориха сделка, засягаща микробуси и потенциално автономни превозни средства.

Както Daimler, така и BMW са регистрирали по-ниски печалби тази година, най-вече заради напрежението в търговията и нарастващите инвестиции за развитие. В следващите четири години Daimler ще се стреми да добави 10 електрически автомобила към гамата си, докато до 2025 г. BMW ще предлага 12 модела.

Едва ли има други по-големи конкуренти от Mercedes и BMW в индустрията, но двете немски компании вече имат работни взаимоотношения за компоненти и дори са закупили компания за цифрови карти HERE Technologies за 2,5 милиарда евро през 2015 г., заедно с Audi.

Тази година двете се договориха да комбинират своите платформи за споделяне на автомобили Car2Go и DriveNow, сделка, която получи одобрение от всички антитръстови органи по-рано тази седмица.

Daimler