Cupra Ateca се оказа по-бърза от очакваното

Ateca

Първият продукт на марката Cupra скоро ще пристигне в 277 специално подбрани представителства в цяла Европа.

Говорим за Cupra Ateca, SUV с 300 к.с., който ще дебютира на европейския пазар до края на 2018 година. За да отбележат случая, Seat издадоха пълните спецификации и голяма фото галерия на мощния кросоувър.

Сърцето на Cupra Ateca е 2.0-литровият TSI турбо 4-цилиндров бензинов двигател. Той доставя 300 к.с. между 5,300 об/мин. и 6,500 об./мин и въртящ момент от 400 Nm от 2000 до 5200 об/мин.

Той е комбиниран със 7-степенна DSG трансмисия, която изпраща мощта към четирите колела чрез системата 4Drive AWD. Благодарение на стандартния launch control, Cupra Ateca спринтира от 0 до 100 км/ч. само за 5,2 секунди.

Ако пътят и законът го позволяват, той може да продължи да ускорява, докато достигне 247 км/ч. Интересното е, че двете стойности са по-добри от първоначалните спецификации съответно от 5.4 секунди и 245 км/ч.

Освен скорост, двигателят произвежда и по-добър звук, в сравнение с по-малките Ateca, благодарение на спортната изпускателна система с четири накрайника. Освен това, Cupra Ateca съчетава високи нива на ефективност с прилична икономия на гориво. Средните стойности по WLTP цикъла са 8.5-8.9 л/100 км, а съответните емисии на CO2 са 192-201 г/км.

За да се справят с добавената мощност, инженерите подобряват и спирачките. Ateca е с по-големи предни и задни дискове (съответно 340 мм и 310 мм). Тези, които искат повече спираща сила, могат да изберат Performance Pack, който добавя 18-инчови спирачки Brembo в черно.

Характеристиките на модела включват адаптивната система за окачване Dynamic Chassis Control, която е оптимизирана за работа с всички режими на шофиране (Comfort, Sport, Individual, Snow, Off-Road и Cupra). Cupra твърди, че Ateca гарантира както „превъзходно шофиране“, така и „интуитивна връзка между превозното средство и водача“.

От гледна точка на дизайна, клиентите могат да подобрят Cupra Ateca с карбонови капачки на огледалата и спортни седалки.