Corvette C8 2020 пристигна и е уникален

Corvette

След дълго чакане и доста шпионски материали, Chevrolet официално показа 2020 Corvette Stingray.

Един от най-очакваните модели за тази година, C8 2020 е уникален, тъй като е първият Corvette, който идва със средноразположен двигател. Това решение е от десетилетия в процес на изграждане и е последната реализация на мечтата на Зора Аркус-Дунтов.

Дизайнът е очакван, тъй като моделът не оставяше много на въображението. Corvette има агресивна предница с трапецовиден отвор и два големи въздухозаборника от страна. По-долу е разположен малък спойлер, а капакът и фаровете са изключително елегантни.

Спортният дизайн продължава по-нататък, тъй като автомобилът има полегато предно стъкло, аеродинамични странични прагове и изваяно купе, което загребва въздуха посредством огромни странични отвори. Други забележителни характеристики са компактната кабина, издутите задни калници и двойноиздаденият таван.

Продължавайки отзад, виждаме надупчен стъклен капак на двигателя, който осигурява поглед към новия V8. Над стъклото е позиционирана камера, която изпраща видео в кабината.

Задната броня също се отличава с отвори, а задните светлини придават допълнителна агресия. Други акценти включват компактен спойлер, минималистичен дифузор и спортна изпускателна система с четири ауспуха.

Въпреки всички промени, инженерите успяха да запазят свалящия се покрив на Corvette. Моделът разполага с преден багажник, който е достатъчно голям, за да може да побере чанта за лаптоп. Зад двигателя също е отделено малко пространство, ако случайно поемете на по-дълъг път.

Тъй като Corvette е много ниско до земята, моделът е оборудван с предно окачване със система за повдигане. Той увеличава височината отпред с 40 мм за 2,8 секунди при скорост до 39 км/ч. Интересното е, че системата може да се активира автоматично от GPS координатите на превозното средство.

Смел интериор

Интериорът остава верен на прототипите, изловени още в началото на годината. Шофьорите ще седнат зад волана с две спици с квадратна форма, която осигурява поглед към 12-инчовия цифров инструментален клъстер. Воланът притежава специален Z бутон, който позволява на собствениците да персонализират настройките за производителността.

Вдясно от волана се намира подобрена инфоразвлекателна система, която е по-бърза и по-лесна за използване. Chevrolet не казва колко голям е екранът, но със сигурност е с висока резолюция.

Към изброеното ще добавим множество карбон и алуминий, технология за разпознаване на гласа и безжично зарядно за смартфон. Говорейки за телефони, Corvette използва технологията за комуникации (NFC) за лесно сдвояване.

Аудио системата Bose с десет говорителя е стандартна, но купувачите могат да си изберат и система с 14 говорителя с мрежи от неръждаема стомана. Други забележителни опции включват отопляем волан, система за запаметяване на седалката на водача и пътника и подобрена система за запис на данни.

Интериорът ще бъде изключително персонализиращ се, тъй като Chevrolet ще предлага три варианта на седалките и шест цвята за интериора, включително Jet Black, Sky Cool Grey, Adrenaline Red, Natural Dop, Two-Tone Blue и Morello Red. Ще има и шест цвята за коланите, включително черно, синьо, червено, жълто и оранжево.

Стандартният модел се предлага с GT1 седалки, които имат Mulan кожа и обещават да осигурят баланс между стабилност и комфорт. GT2 седалките имат състезателен вид, тъй като те се отличават с Напа и Mulan кожа, както и с карбон. Те също имат отопление и вентилация. Накрая, седалките Sport Competition са от кожа Napa, агресивни подложки и „издръжлив текстил, вдъхновен от жилетките с кевлар.“ Подобно на GT2 седалките, те също така разполагат с отопление и вентилация, както и с карбон.

Нов двигател на ново място

Мощността идва от нов, 6.2-литров LT2 V8 двигател, монтиран по средата. Той произвежда 490 к.с. и 630 Nm въртящ момент. Все пак, опционалният Z51 Performance Package може да се похвали с мощност от 495 к.с. и 637 Nm.

За съжаление, Corvette 2020 няма да се предлага с ръчна трансмисия. Вместо това, 8-степенният автоматик с двоен съединител ще изпраща мощността към задните колела.

Chevrolet не дава информация относно представянето, но потвърди, че Corvette Z51 ще може да ускорява от 0-100 км/ч. за по-малко от три секунди. Това е наистина впечатляващо, тъй като Corvette ZR1 от 2019 г., който имаше 755 к.с. и 969 Nm въртящ момент, се нуждаеше от 2,85 секунди, за да изпълни същата задача.

Карбон и алуминий

Corvette

Въпреки че Corvette е изграден около монокок от въглеродни влакна, това не означава, че е превъзходен. Моделът тежи 1530 кг.

В стремежа си да намалят теглото, инженерите са използвали алуминиеви компоненти и нова „задна греда за задната броня от карбон”. Доста компоненти като таблото и багажниците са изградени от фибростъкло. Chevrolet казва, че материалът е толкова лек, че всъщност не потъва във вода.

Освен мерките за спестяване на тегло, моделът обещава да бъде по-динамичен от всякога благодарение на подобреното окачване и актуализираната кормилна система. Моделът също така е оборудван с 19- или 20-инчови джанти, които са обвити в гуми Michelin Pilot Sport ALS. Зад тях имаме спирачна система Brembo с дискове с размери 321 мм отпред и 339 мм отзад.

Разбира се, шофьорите, които искат да извлекат максимална полза от колата, ще искат да поръчат пакета Z51. Той включва по-спортно окачване, модернизирана охладителна система и подобрени ауспуси. Гумите пък са Michelin Pilot Sport 4S. И накрая, но не на последно място, пакетът добавя спирачни апарати Z51, които се възползват от още по-големи дискове – 345 мм отпред и 350 мм отзад.

Невероятно ниска цена

Corvette

Corvette Stingray 2020 ще влезе в производство в края на тази година в завода в Кентъки. Chevrolet ще пусне допълнителна информация, но потвърдената цена ще започне от по-малко от $ 60,000.

Това е невероятно за спортен автомобил със средноразположе двигател и е забележително, като се има предвид, че Corvette C7 от 2019 г. стартира от $ 55,900. Това означава също, че Corvette ще подкопае другия спортен автомобил в класа си – Ford GT – с близо $ 400,000!!!