През 2012 година на пазара се появи Citroen C4 Aircorss. Още тогава бяхме почти сигурни, че французите ще изкарат Aircorss версия и на по-малкото братче C3.

Както вероятно сте забелязали, има тенденция всички автомобилни производители да се стремят към производство на всевъзможни SUV-ове. Citroen също се включиха в битката и вече можем да видим и най-малката градска джипка в семейството – C3 Aircross.

Погледнат отвън, малкият SUV изглежда доста интересно. Впечатление правят малките фарове, както и различните на цвят таван и огледала. Впрочем французите предлагат 85 цветови комбинации за мъника. Citroen C3 Aircross се предлага с два дизелови и четири бензинови агрегата. Добре познатите 1.6 Hdi, съответно със 100 и със 120 к.с., както и четири различни варианта на 3-цилиндровия бензинов мотор с 1200 кубика – 83 к.с., два с по 110 к.с., но различни показатели за вредни емисии и най-мощният – със 131 к.с.

Въпреки че всички двигатели, които се слагат в Citroen C3 Aircross са изключително икономичн, те имат и един недостатък. Независимо кой  изберете, то той несъмнено ще е малко по-шумен. Шумоизолацията в купето, също не е на особено високо ниво. Най-голямо впечатление прави шумът при висока скорост или неравен терен.

Интериорът определено би подхождал и на по-скъп автомобил. Воланът е мултифункционален, обшит в еко-кожа, а копчетата по него са очертани от елегантна хромирана рамка. Салонът изглежда доста удобен, а ако си доплатите за кожен, то определено ще се чувствате доста комфортно в мини джипката. Срещу допълнително заплащане C3 Aircross се предлага и с панорамен покрив. Въпреки привидните малки размери на Citroen-a, на предните седалки би се чувствал комфортно дори и мъж с по-сериозни габарити. На задната седалка нещата не стоят точно така, там най-добре биха се чувствали две дечица, но да не забравяме, че говорим за най-малкия SUV в гамата на компанията.

Ако си търсите наистина проходим джип, то Citroen C3 Aircross определено не е вашата кола, тъй като се предлага единствено с предно предаване. SUV – ът е по-скоро повдигнат хечбег, перфектен за градските улици и изкачването на малко по-големи бордюри.