Citroen ще преоткрие седана с C5

C5

Citroen прави някои смели твърдения за следващото поколение C5, стигайки даже, че ще преоткрие сегмента при седаните.

Докато много от производителите се насочват към SUV-ове и кросоувъри, френската марка смята, че всеки надежден автомобилен производител трябва да присъства във всички основни сектори на автомобилния пазар. Въпреки това, в свят, в който SUV-овете в момента са актуалните превозни средства, които потребителите търсят, определено е необходима промяна.

„Класическият седан е почти мъртъв в Европа“, каза продуктовият директор на Citroen Ксавие Пежо. „Трябва да го преоткрием и да го направим модерен и привлекателен като сегмента на SUV-овете. Ще погледнем дизайна на SUV-овете, разширяващи други сегменти. Опитваме се да мотивираме нашите дизайнери. Ако вашият седан е класически и традиционен, опасявам се, че имаме проблеми“, каза той пред Top Gear.

Един от ключовите начини, по които Citroen ще ревизира седана, е с впечатляващ дизайн, който се вдъхновява от концепта CXperience.

„Ние не искаме да бъдем производител на нишови автомобили. Но ние не искаме да бъдем само SUV играчи. За да сте актуални, трябва да правите малки коли, големи коли и SUV, „каза шефът на Citroen Линда Джаксън, като признава намаляващото търсене на седани.

Според Ксавие Пежо седанът на бъдещето би могъл да направи автономнността предимство за продажба, а SUV-овете да останат популярен избор като традиционен семеен автомобил.