Citroen с драстично решение спрямо Световния рали шампионат

Световния рали шампионат

Citroen обяви, че ще прекрати програмата си в Световния рали шампионат е след решението на водещия пилот Себастиен Ожие да напусне отбора.

Ожие и съотборника му Есапека Лапи имаха още една година договорите си, но Ожие реши да се оттегли преждевременно след разочароващия сезон. Той ще се премести в Toyota и ще се състезава заедно с Елфин Еванс и Кале Рованпера.

През последните десетилетие и половина френският екип се радваше на огромен успех, като спечели осем шампионата при конструкторите от 2003 г. и девет последователни първи места при пилотите със Себастиан Льоб зад волана. Ожие завърши на трето място в тазгодишния шампионат зад волана на C3 WRC.

„Решението ни да се оттеглим от програмата в WRC още в края на 2019 г. следва избора на Себастиан Ожие да напусне Citroën Racing“, каза изпълнителният директор на Citroen Линда Джексън. „Явно е, че не сме желали тази ситуация, но не можехме да си представим сезон 2020 без Себастиан. Бих искала да благодаря на екипа на Citroën Racing за тяхната страст и ангажираност. Част от ДНК-то на Citroën е тясно свързано с ралито и ние сме горди, че сме една от най-титулуваните марки в историята на WRC със 102 победи и 8 трофея като производител.“

„Благодарение на нашата матрична организация, нашите експерти, които са запалени по мотоспорта, ще могат да демонстрират своя талант в спортните дисциплини, в които участват марките на Groupe PSA“, добави директорът на PSA Motorsport Жан Марк Фино.

PSA Motorsport по-рано потвърди, че Citroen няма да участва в преминаването на шампионата към хибридни силови двигатели през 2022 г. Нещо повече, те наскоро обявиха, че Peugeot ще се присъедини към клас Hypercar в Световния шампионат по издръжливост, докато DS ще продължи да се състезава във Formula E.