Citroen не планира хот хеч в продуктовата си гама

C3

Citroen доскоро се интересуваше от хот хеч, вдъхновен от WRC, но в момента те са се фокусирали над комфорта, вместо над представянето.

Говорейки с TopGear, продуктовият директор на марката Ксавие Пежо отрече разработването на нов хот хеч.

„Вероятно имаме потенциала да продадем няколко модела с малко повече мощ, но е по-важно да се съсредоточим върху новата ни стратегия за комфорт“, каза той. Изявлението му бе подсилено от шефа на Citroen Линда Джаксън, който заяви, че „ДНК на Citroen не е двигатели с много висока производителност“.

Версията на C3, която би се възползвала от опита на Citroen във WRC, където има дълга история, би се изправила срещу автомобили като Renault Clio RS, Volkswagen Polo GTI и Ford Fiesta ST.

Неговото развитие не би трябвало да е толкова скъпо, тъй като Peugeot вече има GTi версия на 208. Тя се задвижва от 1.6-литров турбокомпресорен агрегат с 208 к.с. и 300 Nm и може да покрие 0-100 км/ч. спринт за 6,5 секунди. Максималната скорост пък е 230 км/ч.

Представен в средата на 2016 г., най-новият Citroen C3  се радва на големи продажби в Европа. Готиният мъник предлага много възможности за персонализация, включително 36 различни цветови комбинации.

В най-силната си форма новият C3 се предлага с дизелов двигател със 118 к.с. И вероятно ще продължи да бъде най-мощната версия, тъй като няма да има C3 VTS или GTi в състава на компанията, поне в обозримо бъдеще.