Миналата седмица Carwow проведе сравнителен тест между две класически германки: E30 BMW M3 и Audi RS2 Avant. И двете се оказват основни звена в немското автомобилостроене в борбата си за това да се превърнат в топ спортни модели от края на миналия век. Но както и да е. За тях можете да прочетете повече тук.

Сега Carwow минават поколения напред, сравнявайки BMW M с Audi Sport. Този път имената във филма са E46 M3 CSL и B5 Audi RS4 Avant. И двете коли са достатъчно познати в автосредите и причина за това е ясна, те са правени, за да продължат идеологията на предшествениците си, които споменахме по-горе.

Но както във всяко съревнование, винаги едната страна е по-(по-) от другата. В случая няма как да не подчертаем, че в конкретния двубой BMW-то е автомобилът с много повече спортни залози в ДНК-то си, отколкото RS4-ката, която е на практика много силно доработен шосеен автомобил.

Но какво крият те под издутите си ламарини?

BMW произвеждат само 1383 броя от E46 M3 CSL през 2003-та, с което го обричат на това да се превърне в крайно търсена от феновете класика в днешно време. По-лекото с около 110 килограма купе от това на нормалната М3-ка, се задвижва от атмосферен 3.2 литров, редови шестак с 355 к.с. Благодарение на тях и 6 степенната роботизирана, механична скоростна кутия (SMG), която изпраща мощността към задните гуми, М3 CSL успява да покрие спринта до 100 км/ч от място за 4.9 сек. преди да достигне максималните 280 км/ч, ако е изключен електронния ограничител. Числа, които респектират и днес!

С какво могат да отговорят обаче от ъгъла на Audi?

На хартия B5 RS4 Avant има доста сходни динамични данни с тези на BMW M3 CSL. Именно това е накарало и пичовете от Carwow да ги поставят на добрата стара драг писта. Въпреки че концепцията на щутгартсите е малко по-различна, тяхното спортно комби стига от нулата до сто километра в час за същото време – 4.9 сек.

RS4 Avant, обаче, разчита на 2.7 литров V6 с две турбини, а мощността в размер на 376 к.с. се разпределя към 4те колела през торсен диференциал в съотношение 50:50.

Е? Дали по-доброто сцепление на Audi ще се справи с бързата трансмисия и лекото тегло на M4 E46 CSL?

Вижте във видеото!