Bugatti Divo дебютира с 1500 к.с.

Divo

Bugatti Divo е един от най-очакваните автомобили на Pebble Beach и сега най-накрая ще го видим.

Проектиран, за да съживи традицията на фирмата в производство на купета, Divo се отличава с уникален дизайн, който наподобява малко Chiron. Много от промените в него се съсредоточават върху подобряването на аеродинамиката, а Bugatti казва, че модификациите са довели до още 90 кг притискане.

Отпред Dvio разполага с нова предна броня, включваща по-големи отвори за въздух и по-широк преден спойлер. Тези промени спомагат значително за подобряване на притискането и охлаждането. Спирачките се охлаждат от четири независими източника на въздух от всяка страна на автомобила: той достига от зоната с високо налягане над предната броня, чрез предните крила, чрез един вход при предния радиатор и отвори пред гумите.

Дизайнерите дори са обърнали специално внимание на покрива и са го създадоли по такъв начин, че да играе роля на въздуховод. Това, съчетано със специално разработения капак на двигателя, осигурява „много голям“ обем въздух, който охлажда 8.0-литровия W16 двигател.

Divo

Други ключови промени в дизайна включват нови фарове и по-голям дифузьор, който е проектиран да побере четири изпускателни тръби. Дизайнерите също така поставят аеродинамични странични прагове, централна перка и нов заден спойлер, който функционира като въздушна спирачка. Спойлерът е с 23% по-широк от този в Chiron и Bugatti казва, че това значително подобрява притискателната сила и спирачната ефективност.

Връщайки се към двигателя, това е познатия 8.0-литров W16 с четири турбини, който продължава да произвежда 1500 к.с. Въпреки че той е същият, Bugatti казва, че Divo няма да гони максимална скорост и ще бъде ограничен до 380 км/ч.

„Ниската“ максимална скорост вероятно ще разочарова някои фенове на Bugatti, но Divo се позиционира като супер спортен модел, който не е просто създаден да върви бързо по права линия. Както обясни Bugatti, те искат автомобилът да бъде „по-остър, по-гъвкав и по-пъргав“.

Divo

За да постигнат това, инженерите увеличават страничния наклон и правят редица промени на окачването и кормилната система. Divo тежи 35 кг по-малко от Chiron, благодарение на по-леките колела и нов капак на интеркулера от карбон. Допълнителните мерки за намаляване на теглото включват използването на по-малко изолация, инсталирането на по-лека аудио система и отстраняването на отделенията за съхранение в централната конзола и панелите на вратите.

Благодарение на всички тези промени, Divo може да постигне  1,6 G странично ускорение и да завърти обиколка на Nardò осем секунди по-бързо от Chiron. Bugatti също, че колата има „забележимо различно шофиране по пътищата.“

Уникалността на модела се простира в кабината, тъй като колата има двуцветен интериор с тапицерия Divo Grey Alcantara и контрастни Divo Racing Blue акценти. Навсякъде виждаме карбоново покритие и метални акценти в „анодизирано сиво“. Виждаме и по-големи подлакътници и подпори, както и волан с по-големи перца.

Автомобилът носи името на френския състезател Алберт Диво, а производството ще бъде ограничено до 40 броя. Всички бройки вече са запазени, въпреки цената от 5 мил. евро.