Bugatti Centodieci възхвалява легендарното EB110

Centodieci

Bugatti Centodieci ще има възможността да се покаже в пълния си блясък на Pebble Beach. Но тук ще видим една по-различна фотосесия на модела и ще ви разкажем за него.

Започвайки с техническите характеристики, Centodieci разполага с 8,0-литров W16 двигател, който произвежда притесняващите 1578 к.с. Това е с 99 к.с. повече от Chiron.

Благодарение на допълнителната мощност, моделът може да ускори до 100 км/ч. само за умопомрачаващите 2,4 секунди. Ако продължите в същото темпо, ще достигнете 200 за 6,1 секунди. 300 км/ч. идват след само още 7 секунди. Имайки достатъчно място, Centodieci няма да се затрудни и с 380 км/ч., където е поставен и ограничителя.

Подобренията не спират дотук, тъй като Centodieci тежи с 20 кг. по-малко от Chiron. Това става възможно благодарение на редица промени, включително използването на олекотена чистачка за предното стъкло!!! Разбира се, карбонът също играе изключителна роля. Главният изпълнителен директор на Bugatti Щефан Винкелман каза: „Повишената мощност и по-ниското тегло допълнително подобряват производителността – за още по-добро ускорение при високи скорости.“ Той добави, че Centodieci има по-добро съотношение мощност/тегло от Chiron и още по-динамично управление.

Смел поглед, обърнат към миналото

Тъй като автомобилът черпи вдъхновение от EB110, който беше представен през 1991 г. на 110-ия рожден ден на Еторе Бугати, той има уникален дизайн, напомнящ класическия суперкар. Това се оказва предизвикателство, както виждаме от думите на главния дизайнер Ахим Аншайд: „Пренасянето на този класически облик в новото хилядолетие, без да се копира, беше най-малкото технически сложно. Трябваше да създадем нов начин за съчетаване на сложните аеро изисквания на основата на технологията на Chiron с напълно различен естетически вид.“

Въпреки предизвикателствата, автомобилът изглежда феноменално, тъй като успешно съчетава стилистичните препратки от Chiron и EB110 с няколко свои черти. Отпред моделът приема по-малка решетка и хоризонтални перки, които са препратка към EB110. Автомобилът също е оборудван с нов преден сплитер и аеродинамичен капак. Освен това Centodieci се отличава с тънки LED фарове с интегрирани дневни светлини.

Отличителният дизайн продължава още по-назад. Дизайнерите възприемат острите форми на EB110, като поставят по-ъглови A-колони, които срещат по-плосък покрив. Centodieci има уникално купе, което включва отвори, използвани и от EB110, и по-изявена раменна линия, която е насочена нагоре към задния край. Тъй като страничната линия на Chiron е премаханата, виждаме петте отвора зад прозорците, също като легендарния модел.

Докато голяма част от автомобила черпи вдъхновение от EB110, задният край е уникален за Centodieci. Той разполага с отворена броня, масивен дифузьор и четири изпускателни накрайника. Моделът разполага с плаващи задни светлини и масивно задно крило, което спомага за подобряване на притискателната сила.

Производството ще бъде ограничено до десет броя и само две ще се доставят на клиентите всяка година. Въпреки това, с цена от 8 милиона евро, всичките десет бройки вече са продадени.