bugatti formula 1

Bugatti е равно на скорост, а скорост е равно на Формула 1. Толкова е просто и същевремнно не е…

Bugatti вече са доказали каквото трябва на пистата със своите модели, последният от които (Chiron) разполага с 1500 к.с. Но защо елзаската марка няма досег със Световния шампионат Формула 1 ? Всъщност това не е вярно!
Bugatti имат обща история с автомобилните гран прита, но те датират от 20-те години на миналия век, Type 35 дори е един от най-успешните автомобили, печелейки около 1000 старта в ранния период, което го нарежда сред Рекордите в моторния спорт.

bugatti формула 1
Подобен вид автомобилни легенди в комбинация със жаждата за нови „лица“ и промени във Формула 1, карат дизайнери като Шон Бул (Sean Bull) да изобразят революционните си идеи чрез пикселите.

За никого не е тайна, че най-популярният автомобилен спорт в света претърпява своята огромна криза и единствената причина за това са скучните правила на шампионата. Малкото останали зрители са отегчени от строгите правила, ограничаващи атрактивността и съревнованието между пилотите на пистата, въпреки че шефовете на Формула 1 предприеха промени по болидите за този сезон. Скицата на Шон Бул би могла да се реализира едва след 2020 година, когато старите правила ще останат в миналото.

бугати формула1
Прототипът на Бул носи кодовото име 101p и прилича на нещо средно между ретро кола и витловият самолет на марката 101P, дори челното стъкло е взаимствано от летателния апарат. Спирачките са със смарт стъкла, които ще отварят своите процепи според нуждата за охлаждане на диска, а задвижването е наречено Bugatti Turbine Drive.
То се основава на безлопаткова турбина, разработена и патентована от Никола Тесла през 1913 г., която използва флуиди, за да задвижи своя ротор.

Трябва да отбелжим, че Шон Бул е насочил акцента на болида до голяма степен върху феновете и доказателство за това е прозорецът върху двигателния отсек. Коментарът на неговата картинка гласи: „Какъв е смисълът да имаме толкова технологично напреднали двигатели, ако те остават скрити?“.
Предположенията на създателите на този прототип дори предвиждат, че екипът на Bugatti би наел Мик Шумахер или Даниел Рикардо, като основни пилоти на машината.

bugatti
Но да не изпадаме в толкова подробни мечти… Bugatti 101P изглежда великолепно, макар и малко нереалистично, но не трябва да губим надежда. Марката е част от Volkswagen Group, а именно те изявиха интерес за участие във Формула 1 след 2020 година.
Нищо все още не е сигурно, така че единственото, което можем да правим за момента е да чакаме и да се наслаждаваме на сезон 2017, който тепърва започва.