Bugatti го направи! Chiron постигна максимална скорост, и то каква….

скорост

Най-сетне Bugatti зададе максималната скорост на прототипен Chiron. Целта беше постигната, а именно да се премине бариерата от 300 мили в час. Мястото е добре познатата тестова писта на Volkswagen Ера Лесин, а зад волана застана Анди Уолъс.

Тестът се е състоял на 2 август, като хиперкарът постига максимална скорост от 304.773 мили/ч или 490.484 км/ч, което беше потвърдено от германския TUV.

През последните шест месеца Bugatti работи тайно с Michelin и Dallara, за да създаде нова версия на Chiron, която да счупи бариерата от 300 мили в час. По този начин френският производител разби рекорда на Koeningsegg Agera RS от 2017 г.

Говорейки пред Top Gear, президентът на Bugatti Щефан Винкелман заяви, че това ще бъде последният рекорд, преследван от марката, която ще се оттегли от борбата за най-бърза серийна кола в света. „Няколко пъти сме показали, че създаваме най-бързите автомобили в света. В бъдеще ще се съсредоточим върху други области „, каза той.

Рекордният Chiron е с 25 см по-дълъг от стандартния автомобил, най-вече благодарение на по-дългата опашна секция, която заменя задното крило и въздушната спирачка, за да намали съпротивлението. Новите четворни изпускателни тръби също помагат, както и по-големият и по-дълбок заден дифузьор. Предният край също получава по-голям сплитер и отвори за въздух над колелата.

„Най-голямото предизвикателство е да се настрои правилно цялостният пакет, не само дизайнът, не само аеродинамиката, не само двигателят, не само гумите. Трябва да се събере всичко заедно и да работи“, казва Франк Хейл, ръководител на дизайна.

Разбира се, 8,0-литровият W16 агрегат с четири турбини също получава допълнително мощ, като добавя 99 конски сили, достигайки до 1578. Трансмисията и задвижването обаче, си остават фабрични.

Bugatti описва рекордния Chiron като „почти производствен прототип“, което може да означава, че версията с дълга опашка вероятно ще се превърне в очаквания Super Sport, който може да бъде представен през следващите седмици.