BMW Z4 M40i vs. Porsche Boxster GTS – изненадващо близки съперници

Boxster

Когато някой роудстър се изправи срещу Porsche Boxster, винаги е трудно. Това е така, защото в света на роудстерите, Boxster е почти непобедим. Той е по-добър, по-бърз и по-умен от останалите. Въпреки това, сегашното поколение 718 Boxster започва да изостава, а конкурентите започват да наваксат. Най-новият конкурент е BMW Z4 M40i и може би е готов да свали роудстъра от Щутгарт от трона.

В този нов сравнителен тест двата спортни роудстера са поставени един срещу друг, за да видим кой е най-добрият. Трябва да отбележим, че Z4 и Boxster са по-близо, отколкото някога са били, и вярвайте или не, има няколко области, в които BMW-то е по-добрият автомобил. Въпросът обаче е, кой е по-добър.

Нека ги разгледаме данните на хартия, преди да видим сравнението им. На първо място е BMW Z4 M40i. То е базирано на новото шаси, разработено съвместно с Toyota Supra и е изключително твърдо за роудстър. Така че това е голям плюс. То също така получава нов двигател – B58, 3.0-литров 6-цилиндров агрегат, който произвежда 340 к.с. и 500 Nm въртящ момент. Този двигател е свързан с 8-степенна кутия, която задвижва само задните колела.

Boxster

Що се отнася до Porsche Boxster GTS, шасито е модифицирана версия на предишното поколение и е малко остаряло, но все още е блестящо. Задвижването на Boxster идва от 2.5-литров боксерен 4-цилиндров мотор с 365 к.с. и 430 Nm въртящ момент. В този тест той идва със 7-степенна кутия с двоен съединител и също задвижване на задните колела.

Двете коли са доста изравнен, като Porsche идва с по-голяма мощност, но Z4 произвежда по-голям въртящ момент. Въпреки това, BMW Z4 M40i е с предноразположен двигател, докато при Boxster той е в средата, което му дава по-добър баланс.

Boxster

Porsche-то не изневерява на себе си и според тестващите, то се държи перфектно на пътя. То ще направи всичко, каквото му кажете, ще ви отведе в точната посока и няма да ви подведе. От друга страна, Z4 се чувства малко странно и се налага известно време за адаптация. Не е без значение шасито, за което споменахме, че е доста стегнато и това му дава добър баланс. Двигателят също е доста отзивчив и в ниските обороти, а звукът му е истинска наслада. Съвместната разработка със Supra просто създава чудесно впечатление.

Интериорът, инфоразвлекателната система и цялостният дизайн на Z4 са по-добри, но това е така, защото са по-нови. Новото е големият плюс в BMW-то и то му дава възможност да се доближи толкова до Boxster. Баварецът може да се определи като морален победител, главно защото наистина е най-близо до блестящото Porsche и то на по-ниска цена. Все пак победата си остава за щутгарската машина. Явно понякога старото е по-добро и формулата му не бива да се променя.