Неотдавнашен тест на новата Toyota Supra разкри, че тя има повече мощност, отколкото твърдят японските производители и сега имаме причина да им вярваме. Оказва се, че братът на Supra, Z4 M40i, също има повече мощност, отколкото се твърди.

Собственик на спортния автомобил на BMW от Съединените щати наскоро закачи Z4 M40i за изпитания на дино стенд. Моделът се задвижва от 3.0-литров 6-цилиндров двигател с турбокомпресор с мощност от 382 к.с. в САЩ.

По време на втория от трите опита, спортният автомобил изкарва впечатляващ пик от 373 к.с. и въртящ момент от 540 Nm на задните колела. Въртящия момент стигна дори 576 Nm при последния дино тест.

Невъзможно е да се знае каква част от мощността на Z4 M40i се губи чрез трансмисията, но дори и да е само 10%, това означава, че двигателят може да осигури 410 к.с. и може би дори малко повече. Това е голяма разлика спрямо официалните 382 к.с., цитирани от BMW. Интересно ни е дали други собственици на Z4 ще постигнат подобни впечатляващи резултати.

По-рано тази година BMW разкри, че най-мощният от Z4 вариантите може да ускори до 100 км/ч. за 3,9 секунди. Преди пускането на новата Toyota Supra се цитираха числа от порядъка на 4.4 сек.

Тунинг компаниите ще са доста развълнувани да чуят, че Z4 и Supra са по-мощни, отколкото се твърдеше, знаейки, че 3.0-литровият агрегат е способен на още много.