BMW X5 M крие 600 к.с.

X5 M

BMW X5 M се включи в сегмента на кросоувъри с висока мощност и компанията се готви да представи следващото поколение на популярния модел.

Наскоро подложен на тестове в Швеция, новият X5 M има смел вид, тъй като има значително по-голяма двойна бъбрековидна решетка (или да ги наречем ноздри). Тя изглежда подобна на тази, използвана в X7 iPerformance концепта. Предният капак разполага и с големи вентилационни отвори и нови фарове с вградени LED дневни светлини.

Каросерията е покрита с камуфлаж, но кросоувърът изглежда има по-меки извивки и не толкова отсечена форма. Други забележителни характеристики включват по-дълъг заден спойлер и традиционната изпускателна система с четири ауспуха.

Подобно на стандартния модел, X5 M ще се появи на платформата CLAR, която е в основата на 5- и 7-Series. Това означава, че можем да очакваме значителни икономии на тегло и някои слухове твърдят, че моделът може да падне с до 300 кг.

Мощността се очаква да бъде осигурена от същия 4.4-литров M TwinPower Turbo V8 двигател, който се намира в новото M5. Той произвежда 600 к.с. и въртящ момент от 750 Nm, което е скромно увеличение спрямо сегашния модел, който има 575 к.с. и 750 Nm. Благодарение на допълнителната мощност и икономия на теглото, X5 M може дори да достигне 0-100 км/ч. за по-малко от 4 секунди.