BMW M5 Competition идва реално с почти 700 к.с.

M5 Competition

BMW съобщава, че сегашното M5 има 600 к.с. на коляновия вал, идващи от 4.4-литровия V8 двигател с два турбокомпресора, докато M5 Competition доставя малко повече – 617 к.с.

И двете M5-тици на пазара изпращат мощността си чрез система за задвижване на всички колела и по време на тестовете са доказали, че могат да достигнат 100 км/ч за около 3 секунди. 1/4 миля пък се изминава за 11 секунди или дори по-малко.

Любопитно е как семеен седан, който тежи над 1900 кг, може да бъде толкова бърз. Car and Driver решиха да качат автомобила на дино, за да видят дали BMW не е занижил мощността му.

На шеста предавка, за да се избегне пренасочването на въртящия момент от 8-степенната трансмисия на колата, Car and Driver виждат как стоковото M5 Competition предлага 617 к.с. и 821 Nm въртящ момент на колелата. Това означава, че при мотора конете са около 700 к.с.

M5 Competition

Разбира се, различните динота могат да дадат различни резултати в зависимост от редица фактори, включително метеорологичните условия. Въпреки това, резултат като този е доста убедително доказателство, че BMW подценява мощта на M5 и M5 Competition. Това не е изненада, тъй като много други производители прибягват до този трик, като например McLaren.

Двигателят в M5 скоро ще дебютира и в M8 и M8 Competition, който според докладите може да се възползва от леко повишаване на мощността. Ако случаят е такъв, можете да сте сигурни, че и двата модела вероятно ще имат над 700 к.с., дори ако BMW обяви около 650 к.с.