BMW M3 2020 ще предлага повече мощ, по-ниско тегло и ръчна кутия

M3

BMW ще даде на следващите M3 и M4 модели повече мощност, по-ниско тегло и ръчна трансмисия според последните доклади.

Мощността ще бъде осигурена от преработената версия на 3.0-литровия 6-цилиндров двигател с две турбини, който ще доставя 465 к.с., според Autocar. Допълнителните конски сили вероятно ще дойдат от системата за впръскване на вода, подобна на тази в ограниченото M4 GTS.

BMW се фокусира и върху това, да направи новия модел по-лек от M3 CS, който тежи 1585 кг. Икономията на теглото ще бъде постигната благодарение на новата платформа на G20, и ще бъде подпомогната с увеличеното използване на карбонови части, включително тавана.

Фокусът върху ниското тегло е част от причината, поради която BMW няма да предлага стандартна система за задвижване на четирите колела, подобна на тази в М5, или някаква форма на електрификация, тъй като те биха добавили тегло, сложност и разходи. Това поколение обаче се смята за последното без каквато и да е форма на електрическо задвижване. Моделът може и да получи вариант за задвижване на всички колела, в края на жизнения си цикъл, смята членът на борда на BMW и шеф на развитието Клаус Фрьолих.

По-мощният twin-turbo двигател ще бъде комбиниран с 6-степенна ръчна или 8-степенна автоматична скоростна кутия, като първата беше потвърдена от Фрьолих пред Road & Track.

„Честно казано, чистият инженерен отговор е, че вие ​​сте много по-бързи с пера и автоматична скоростна кутия“ – каза той. „Те са много точни и спортни. Особено на Nurburgring, вие имате много повече контрол, когато едната ръка не е заета. Мисля, че в цялостното портфолио, ръчните кутии ще изчезнат. Но мисля, че М4 трябва да бъде запазена за тях. Така че последната ръчна трансмисия, която ще умре, трябва да умре в M4, колкото е възможно по-късно. Това е моето мнение.“

„Мисля, че (ръчката) трябва да оцелее в следващото поколение на M4“, добави той. „Наследниците (на сегашните М3 и М4) са в процес на подготовка. И така, обещанието ми е, че в М4 ще има ръчна трансмисия. „