BMW M

BMW M не се нуждае от върхов модел, за да съперничи на Mercedes-AMG Project One, но въпреки това се стреми да се разшири. Компанията планира да пусне в експлоатация 26 M модела до края на 2020 г., съобщава Autocar.

Новите модели ще бъдат както нови, така и ревизирани, включително 11 изцяло M и 15 M Performance версии.

„Има огромен потенциал за растеж“, каза пред „Autocar“ шефът на BMW M, Франк ван Меел. „Ние разглеждаме всички BMW модели, за да видим дали можем да направим M или M Performance версии от тях, въпреки че трябва да има достатъчно голямо търсене от страна на клиентите, преди да се ангажираме“.

Новото BMW M3 се очаква да дебютира на автомобилното изложение във Франкфурт през 2019 г. Новият модел ще получи компоненти от въглеродни влакна, които трябва да помогнат за намаляване на теглото му под това на M3 CS, който е с 50 кг. по-лек от настоящото M3. Автомобилът ще е построен на най-новата CLAR платформа, която максимално използва алуминий и стомана с висока якост. Очаква се мощността да се увеличи до около 465 к.с., почти с 10% над сегашния модел. За разлика от M5, който предлага задвижване на четирите колела, се очаква М3 да запази задното предаване, заради по-ниска цена и тегло.

BMW ще проектира М варианти на X3, X4, и предстоящите Z4 и 8 Series. Що се отнася до M Performance, очакваме да видим модели със задвижване на всички колела, включително X2, следващото 3 Series и X7. Въпреки че все още не е потвърдено, BMW обмисля M Performance версии на 4 Series GT и второто поколение 4 Series Coupe и Cabriolet. Според Autocar, M Performance на трето поколение 1 Series е в ранен етап на разработка и може да се появи в производство.