BMW Isetta с важна роля по време на Студената война

Isetta

Isetta е една от най-малките и странни коли, създавани от BMW, но малко хора знаят, че е играла важна роля в преминаването на хора от Източен в Западен Берлин.

BMW пусна кратък филм, който показва рисковете, които Клаус-Гюнтер Якоби поема, превозвайки най-добрия си приятел през строго охраняваната граница.

Наричан „Малкото бягство“, филмът показва действия от 1964 г., шест години след като Якоби и семейството му напускат Източен Берлин. Той все още има приятели от другата страна на Берлинската стена и един от тях се свърза с него с молба за помощ.

Якоби решава да се включи и си помисля, че неговата Isetta ще бъде перфектното превозно средство за бягство, тъй като вярва, че войниците няма да са твърде подозрителни към мъничката кола, превозваща хора през границата. Това не е прекалено изненадващо, тъй като дори BMW признава, че автомобилът е „много тесен за двама души.“

За да скрие Манфред Костер, Якоби премахна редица компоненти, за да му създаде достатъчно място до двигателя. Като част от тези усилия той вади въздушния филтър, резервната гума и отоплителната система. Също така създава допълнително пространство зад седалката и замени 13-литровия резервоар с 2-литрова кутия.

След като модификациите приключват, колата е закарана през границата, където взема Костер. Малко преди полунощ на 23 май дуото успешно завършва мисията си, пристигайки в Западен Берлин.

Новините за постижението бързо се разпространяват и осем души успешно преминават границата в подобно модифицирани Isetta. Що се отнася до автомобила на Якоби, той е изложен в музея на Берлинската стена, където той е екскурзовод.