BMW iNEXT се доказва в зимни условия

iNEXT

По заснежените пътища на Arjeplog, Швеция, BMW тества своя изцяло електрически кросоувър iNEXT, за да оптимизира всичко – от системата за задвижване на всички колела до компонентите на шасито и окачването.

Производствената версия на iNEXT ще бъде строена в завода в Динголфинг на BMW от 2021 г. и ще бъде водещият технологичен флагман на автомобилния производител, интегрирайки ключови системи като автоматизирано шофиране, свързаност и електрификация.

Тези компоненти трябва да се справят с екстремни условия в реалния свят, като например покрити със сняг и лед пътища, ежедневни ниски температури и липса на каквото и да е сцепление.

Най-голямото предизвикателство, що се отнася до електрическия мотор, високоволтовата батерия и охладителната система, е самият студ, тъй като тяхната работа е значително засегната. Тестовите инженери също така проучват как тези температури влияят върху системата за съхранение на енергия и начина, по който се зарежда, как се прехвърля електричеството в електрическия двигател, как електрическата система се захранва с енергия и как отоплителните и климатичните системи се справят.

Също така под стрес са подложени и трансмисията и окачването, като и двете са тествани „далеч отвъд“ това, което биха изпитали в ежедневните условия. Тестват се и системите за управление и спиране, които трябва да бъдат адаптирани за всяка отделна ситуация.

BMW ще изпробва iNEXT при температури под нулата на чакълеста повърхност, сух асфалт и разбира се, на хлъзгав лед.