BMW i5 ще конкурира Tesla

Tesla окупира пазара със своите електромобили, но в последните години и други автомобилни марки я догонват. Една от тях е BMW. Какво ще кажете за i5 модел, който би се позиционирал между малкия i3 хечбек и спортното купе i8?

Последният концепт на баварците –  i Vision Dynamics, представя новия дизайн на бъдещия конкурент на Tesla. Насоката, в която вървят баварците е много натрадиционна. Предната решетка е оформена от два слети отвора, които стигат чак до отворите в долния край на бронята. Емблематичната чупка на C-колоната при задния прозорец отсъства, а цялостната форма напомня на сапун на колела. Интересно са оформени и страничните прозорци с множество чупки около B-колоната. Калниците пък придават по-спортен и агресивен вид.

За разлика от i3, този прототип, който вероятно ще се казва i5 или i6, ще има по-дълъг пробег и достойна динамика. Очакваме пробегът да бъде в обхват на около 600 км., ускорение под 4 секунди до 100 км/ч. и максимална скорост около 200 км/ч.

Все още не се знае колко голяма батерия ще бъде представена в автомобила. От BMW имат три опции, като те зависят от нивата на представяне и изминатото разстояние. Техническият стратегически партньор Toyota разработва батерии, които ще увеличат изминатото разстояние почти два пъти спрямо настоящите електромобили. Времето за зареждане също би трябвало да отнема само няколко минути.

Най-големите предизвикателства пред баварците не са свързани с пробега и времето за зареждане. Те идват от Porsche и техния Mission E концепт. С елегантния дизайн, който наподобява Panamera от бъдещето, Той ще осигури бързо ускорение, отлично управление и два задвижващи агрегата. BMW ще се целят в противопоставяне при луксозния салон, автономните системи за шофиране, издръжливостта на батерията и цената.

Не можем да очакваме скоро появата на i5 или нещо подобно от баварците. Очаква се най-рано през 2021 г., като дотогава ще се задоволяваме с прототипи и концептуални рисунки.