BMW i3S може да е първия електрически хот хеч

i3S

С пускането на по-мощния i3S, BMW може да даде на света първия електрически хот хеч, но това трябва да е малко повече от няколко конски сили, за да си спечели титлата.

По-бързата версия на i3 се задвижва от електрически мотор, който дава 181 к.с. и 270 Nm въртящ момент (базовото i3: 168 к.с./250 Nm). 0 – 100 км/ч. отнема 6,9 секунди, а в същото време максималната скорост ще достигне 160 км/ч.

Акумулаторната батерия с мощност от 33kWh позволява на електрическото i3S да измине 300 км между зарежданията, базирани на цикъла на NEDC, като BMW коментира, че диапазонът е по-близо до 200 километра в реалния свят. BMW предлага и 2-цилиндров бензинов двигател, който да увеличи на тези цифри.

Шасито е специално разработено за i3S, като BMW добавя спортно окачване, което намалява височината с 10 мм. Колелата са също по-широки с 40 мм., за да увеличат допълнително сцеплението, и са монтирани на 20 мм. по-широки 20-инчови джанти.

Това, което остава е бърз хечбек, който просто върви и има сцепление, благодарение на моменталния електрически въртящ момент, по-фокусираната настройка на шасито и наистина ниския център на тежестта.

Въпросът обаче остава: дали BMW i3S е способен да завладее шофьорите като традиционен хот хеч с двигател с вътрешно горене? Хенри Чандпоъл от Carfac обяснява във видеоклипа, който следва.