В света на вторичните пазари за редки коли BMW E46 M3 заема спецаилно място. От доста време цените на тези автомобили са започнали да растат и най-вероятно в близко бъдеще те ще се превърнат в апетитна хапка за повечето колекционери. От моделите М3, които германците представиха в началото на новото хилядолетие, CSL е най-ценената и търсена версия поради много причини. Най-бързата версия на М3 обаче, не е CSL, а по-скоро GTR, която не е законна за движение по обществени пътища.

Въпреки това, тъй като през тези години BMW иска да се състезава в доста състезателни формати с M3 GTR включително и такива, които изискват колата да е ‘road-legal’, компанията е принудена да построи няколко бройки в пътно-правна форма. От версията са изкарани само 10 автомобила, които в последствие са продадени на клиенти. Разбира се автомобилът не прилича на нищо, което германците били продавали до тогава. Промените по M3-ката засягали цялото тяло и двигателя под капака.

Както всички състезателни версии на модела, GTR-ът идва с по-мощен мотор от 3.2 литровия шестак известен като S54 на стандартната М3. В предницата на състезателя ръмжи V8 агрегат с кодово име P60B40, който в стандартния GTR произвежда между 440 и 470 к.с. В коша на легалния модел обаче, тази мощност е редуцирана до по-кротките 380 к.с.
Колата показана във видеото по-долу използва пълноценния двигател на GTR с 440 к.с. и 480 Нм.

Моторът едва ли е единственото нещо, което е взето от състезателната версия на модела. Както виждате аеродинамиката е подобрена, стъклата всъщност са плексиглас, интериорът липсва, за да даде място на ролкейджа. Независимо от това, този екземпляр е една от най-хардкор версиите на M3, които сме виждали да обикалят „Пръстена“, а звукът е брутален.