Напук на всикчките шеги и закачки относно това дали BMW е зимна кола, новият рекорд за най-висока скорост на лед се държи именно от модела на баварците – E30 M3. Постижението е неофициално, тъй като на мястото не е присъствала комисия, но видеото говори достатъчно. И преди да го изгледате нека кажем няколко неща за колата.

Може и по звука да сте познали, че под черупката на E30 се крие легендарният 2JZ на Toyota Supra, който в случая произвежда 1300 к.с. според доклада. Да, тук говорим за класически модел с класически двигател, а не някакви си нови автомобили със сейфти системи. В този ред на мисли трябва да подчертаем, че пилотът зад волана явно има доста големи топки, тъй като знаете каква концентрация е нужна при нормално шофиране на лед, а представете си с 345 км/ч как би било.

Видеото е шокиращо, но от кадрите се вижда, че около пистата (която е над замръзнало езеро) има достатъчно място където M3 -ката да спре, ако нещо сериозно се обърка. Плюс това машината очевидно е снабдена с гуми със шипове, което далеч не значи, че не буксува, особено при тази мощност.

Хората, построили колата, са от тунинг компанията Buldre Racing Team и за съжаление не издават много подробности за механиката, въпреки че ние подозираме намесата и на система с течен азот.

Предишният такъв рекорд се държеше от Audi B5 S4.