BMW Alpina B7 Turbo е класика от една изминала ера

B7 Turbo

Alpina има дълга и богата история в модифицирането на BMW. E28 B7 Turbo е един от най-добрите им и редки класически супер седани, създавани някога. Искрено завиждаме на собствениците на този автомобил.

Конкретният пример от снимките е едва 1 от 278 броя, направени някога и очевидно е снабден с 5-степенна ръчна трансмисия. Не позволявайте на името B7 да ви заблуди, като по-късно Alpina реши да го прехвърли на моделите си, базирани на 7-ма серия.

Обявата подсказва, че това B7 Turbo е било автомобилът, участвал на автомобилното изложение в Токио през дебютната си година. Завършена в Schwarz Blue Metallic, колата е живяла в Япония до 2015 г., когато е била внесена и напълно реставрирана в Щатите.

Мощността идва от 3,5-литров 6-цилиндров двигател (с код B7/3), подобрен значително от Alpina с неща като олекотени бутала, модифицирана цилиндрова глава, различни разпределителни валове, препрограмирани инжектори Motronic, изпускателна система и разбира се турбокомпресор. Alpina-та предлага 320 к.с. и 520 Nm въртящ момент, което е било просто умопомрачително за седан от този период.

Времето до 100 км/ч. отнема 6.2 секунди, а максималната скорост е зададена на 262 км/ч. За сравнение, Porsche 911 от тези времена не би имало никакъв шанс срещу мощния седан.

Други механични промени включват маслен охладител на Alpina, диференциал с ограничено приплъзване, по-голям резервоар за гориво, по-големи спирачки и 17-цолови джанти. Автомобилът също е снабден с рядката и напълно функционална климатична система на Alpina и типичен 80-арски кокпит. Този конкретен пример е в отлично състояние, като собственикът му не е пощадил никакви разходи за поддръжката си. Моделът дори не е навъртял 100 000 км.

Супер седаните никога не биха достигнали днешното си развитие, ако не бяха откачените проекти на Alpina. Затова B7 Turbo заслужава цялата любов, която може да получи.