BMW 507 от 1957 г. е невероятно красиво бижу

507

Професионалните пилоти пилорат едни от най-бързите, най-технологично напреднали автомобили, правени някога. Така че винаги сме очаровани да разберем какво карат, когато не работят. В случая ще погледнем автомобила на легендарния Джон Съртис.

Съртис бе състезател от отделна лига. Той печели световния шампионат по мотоциклетизъм с MV Agusta четири пъти. След това преминава от две на четири колела, печелейки шампионата на Формула 1 с Ferrari през 1964 г.

Ако Валентино Роси се премести във F1 и спечели шампионата ще бъде с подобен статут. Роси се пробва, тествайки болид от F1 с Ferrari, но Съртис остава единственият човек, който печели най-престижните титли на двете колела и четирите колела.

През 1957 г. току-що спечелил първия си шампионат по мотоциклетизъм до 500 куб. см., вижда главния инженер на BMW Александър фон Фалкенхаузен да кара BMW 507 на Хокенхайм. Съртис бил силно впечатлен, така че когато неговият работодател граф Доменико Агуста го попитал какво иска като награда, незабавно била пожелана една от баварските машини.

Агуста и Съртис си поделят цената на автомобила, която е възлизала на 3000 лири. (Това би било почти 69 000 паунда в днешни пари или почти 100 000 долара) Може би типично за професионален пилот, той не бил поразен от представянето на колата, докато пътувал през Алпите, затова BMW се наложило да настрои двигателя за повече мощност и въртящ момент, а Dunlop е оборудвал модела с нови дискови спирачки.

След подписването си с Ferrari, Енцо настоявал, Съртис да кара един от автомобилите на марката вместо бавареца. Въпреки всичко, Съртис запазва Bimmer-а през целият си живот, докато не почина преди повече от година. Сега 507 е обявен на търг. Bonhams ще го продаде на фестивала на скоростта в Гудууд през юли.