Поглеждайки назад към състезателната история на BMW, ще открием икона, която и до днес е почитана от феновете по целия свят. Въпросната кола е E21 320i, автомобилът, заместващ 3.0 CSL. BMW Classic все още показва модела по целия свят и феновете имат възможността да се докоснат до такъв емблематичен модел. Видеото, обаче показва модифициран модел, притежаван от голям фен на марката.

Клипът е заснет по време на 2019 Lodersdorf Hillclimb, събитие, което събира впечатляваща тълпа всяка година. В него ще видим модифицирано E21 320i, което е просто великолепно. Автомобилът получава аеродинамичен комплект и модифициран двигател. Говорейки за него, под капака се крие S14 двигател от BMW E30 M3, който е сериозно подобрен. Той е съ строукнат блок, увеличавайки обема до 2.5 литра и сега доставя около 400 к.с. към задните колела благодарение на „чудото“ на турбокомпресора.

320i

Това може да не изглежда много по днешните стандарти, но когато вземете предвид теглото от 820 кг, ще разберете за какво говорим. Аеродинамиката играе огромна роля, не позволявайки на автомобила да се отклони и излети от пътя. Екстериорните компоненти също спомагат за бесния вид на машината, придавайки ѝ още повече агресия.

В момента въпросното 320i не се състезава, а се ползва в такива събития като кола за безопасност. Въпреки това, гледайки скоростта му, тя вероятно би могло да се опълчи на някои от съвременните hillclimb машини. Трябва много опит, за да сте сигурни, че държите нещата под контрол, но в този случай не се случва нищо фрапантно.