BMW 2002 Turbo – първата масова европейска турбо кола

2002

BMW 2002 Turbo поставя началото на нова ера, но в крайна сметка изчезва през 1975 г., след само 1672 модела, всички с ляв волан.

Първото BMW Turbo е концептът на Paul Bracq, който първоначално е показан през 1972 г., с gull-wing врати и M10 турбо двигател. Автомобилът никога не достига производство, но прави впечатление на автомобилния свят с това, което BMW може да направи с 4-цилиндров 2.0-литров двигател.

Най-добрите инженери в Мюнхен насочват вниманието си към разработването на по-мощно 02, като смятат, че шасито на 2002 може да издържи повече мощ. Проектиран около вече изпитания Tii, те избират турбокомпресорите KKK (Kuhnle, Kopp и Kausch) на 0.55 налягане, което е достатъчно, за да се добавят още 40 к.с. към вече 130-те. Съотношението на сгъстяване е модифицирано от 6,9: 1 до 9,5: 1 и е добавен охладител за масло. По-големите спирачки намират също своето място, за да се справят с допълнителната мощност, колата разполага с диференциал с ограничено приплъзване за по-добро завиване при висока скорост и специални гуми, монтирани на по-широки джанти под раздутите калници.

Интериорът има много по-спортен характер, стандартните седалки са заменени с удобни спортни, монтиран е кожен волан с три спици, вдясно на таблото е добавен турбо манометър и виждаме доста червени акценти, които подчертават спортната натура на колата.

2002

Инженерите на BMW твърдят, че автомобила може да достигне от 0-100 км/ч. за само 7.0 секунди и да достигне 211 км/ч. В средата на 70-те години моделът предизвиква тиха буря. BMW успешно произвежда първия турбо автомобил в Европа, който може да бъде победен само от Porsche Carrera с 210 к.с.

Външният вид е типично състезателен. Motorsport лепенките присъстват по цялата кола, а отзад имаме спойлер за подобряване стабилността при висока скорост. Калниците побират 185 х13 джанти, а предницата се отличава с агресивен преден спойлер и отсъствие на предна броня. Моделите включват надписи „2002“ и „turbo“ на предния спойлер, написани на обратно, така че всяка кола да знае на каква машина препречва пътя.

През 70-те години увеличаването на пътнотранспортните произшествия и реформите в законите за движение по пътищата определят ограничения на скоростта, въведени на повечето основни пътища в Германия. Точно както започна производството, страните от ОПЕК от Близкия изток обявиха своето петролно ембарго. „Криза с петрола от 70-те години“ доведе до забрана за шофиране в неделя и внезапно бяха въведени масови мерки за спестяване на енергия.

2002

BMW 2002 Turbo се появява в неподходящ момент и в крайна сметка това води до смъртта му през 1975 г., след произведени 1672 модела, всички с ляв волан. Кормилната колона не е могла да бъде монтирана от другата страна, заради липса на пространство заради изпускателния колектор. Колата често е описвана като „удар в бъбреците“ според някои журналисти, защото турбокомпресорът внезапно удря при 4000 оборота.

Известен с турбо-лага си, често моделът завършва в някое дърво, правейки бройката още по-оскъдна. Едно нещо може да бъде сигурно, че BMW 2002 Turbo е най-доброто 2002 и късметлиите, които го притежават днес, са изключителни членове на един много уникален клуб.