BMW Южна Африка ще възстановява 530 MLE. Първото неофициално BMW M

530 MLE

След години на търсене, BMW Южна Африка наскоро купи един от малкото останали 530 MLE, за да го върне обратно към предишната си слава.

Мнозина не знаят историята на BMW 530 Motorsport Limited Edition (MLE), специален хомологационен модел за E12 5-Series. 530 MLE е създаден, за да може BMW да се класира за участие в състезателните серии Modified Production в Южна Африка с два E12 5-Series състезателни автомобила.

Разработен от BMW Motorsport, моделът 530 MLE е произведен в 110 броя в спецификация от тип 1 през 1976 г. и 117 примера в спецификациите от тип 2 през 1977 г., което го прави първата истинска (но неофициална) М кола, която влиза в производството, изпреварвайки M1 с 2 години.

Мощността идва от 3.0-литров 6-цилиндров двигател, който е модифициран от фабриката, за да произведе 197 к.с. и въртящ момент от 277 Nm. BMW претендира за време до 100 км/ч. от 9.3 секунди и максимална скорост от 208 км/ч.

Тази много специална версия на E12 5-Series е произведена в завода на BMW Рослин в Южна Африка с уникална спецификация, която включва части от купето, изработени от алуминий и лека стомана, за да се спести тегло. Олекотяването продължава с пробиване на дупки в пантите и други панели, както и в педалите, а задната седалка се е лишила от стоманената си рамка.

Всички автомобили са завършени в бяло, с нисък преден спойлер, задно крило и по-широки калници, а джантите са олекотени. Екстериорът е завършен с класическите BMW Motorsport ивици, които са по цялата дължина на автомобила.

BMW Южна Африка купи шаси номер 770100, 100-ата кола от производствения цикъл. Компанията дори доведе служители, които са сглобявали оригиналните автомобили, за да допринесат в процеса на възстановяване.

Специфичният автомобил е принадлежал на състезателния пилот и мениджър на 530 MLE Петер Кай-Еди. Компанията ще сподели напредъка по възстановяването чрез своите социални медийни канали с # BMW530MLE, в случай че искате да се информирате.