BMW ще покаже 14 M1 състезателни машини на DTM събитие

M1

През 1979 и 1980 г. емблематичният суперкар BMW M1 участва в състезателния шампионат Procar. През юли 14 M1 автомобила ще се завърнат на пистата до Нюрнберг по време на кръг от немския туристически шампионат (DTM).

В края на 70-те години на миналия век BMW планира да включи M1 във FIA Group 4 с помощта на Lamborghini. Въпреки това, проблемите с финансите на италианския производител не му позволяват да произвежда колите, които BMW иска. Това принуждава BMW да потърси други доставчици, които да изградят хомологираните пътни M1. Все пак серия от забавяния означава, че компанията не спазва крайния срок за хомологация на Group 4.

За да не губи всичко, свързано с разработването на автомобила, BMW кара FIA да създаде първенство за M1, наречено Procar. Общо 19 състезания от Procar сериите се провеждат през 1979 и 1980 г. с участието на известни пилоти като Ники Лауда, Алън Джоунс, Нелсън Пикет и Емерсън Фитипалди.

M1

BMW в крайна сметка стига до Group 4 през 1979 г., но M1 не пожънва голям успех и е прекратено през 1980 година.

През 2008 г. на Hockenheimring в Германия се проведе специално събитие за Procar машините, а преди две години Procar се срещна с Red Bull Ring в Шпилберг, Австрия.

За юлския Procar Revival, най-малко 14 автомобила ще се върнат на пистата с бившите пилоти от Formula 1 Ян Ламерс от Холандия и Марк Сюрер от Швейцария зад волана.

M1