В последните дни постоянно излизат новини около немския концерн – BMW. Последната такава гласи, че компанията ще строи нов завод в Унгария, чиято стоиност ще надхвърли 1 милиард евро.

Вчера официално компанията обяви, че новият и завод ще бъде позициониран в Дебрецен, Унгария. Както вече споменахме инвестицията ще е около 1 милиард евро, като очакванията са завода да произвежда над 150 000 автомобила годишно и ще създаде поне 1000 нови работни места.

Харалд Кюгер, председател на управителния съвет на BMW AG заяви:

Решението на BMW Group да изгради това ново предприятие, потвърждава нашият стремеж към глобално разрастване. След значителни инвестиции в Китай, Мексико и САЩ, сега засилваме и дейността си в Европа. Целта е да поддържаме международен баланс между Азия, Америка и Европа. Европа е мястото с най-голяма производство на компанията, като само през тази година ще инвестираме 1 милиард и в модернизиране на заводите в Германия, за да ги подготвим за производство на електрически автомобили. 

Оливер Зипсе, член на борда на BMW Ag, отговарящ за производството добави:

В бъдеще всеки завод на BMW Group в Европа ще бъде оборудван, така че да може да произвежда и електрически автомобили. Нашият нов завод в Унгария ще може да произвежда, както конвенционални, така и електрически автомобили, при това на една и съща поточна линия. Това ще доведе до по-голям капацитет на нашата производствена мрежа. Ще определим нови стандарти за гъвкавост, цифровизация и производителност.

Очаква се заводът в Дебрецен да се превърне в най-модерния на компанията.