BMW се завръща на Le Mans след 7 години

BMW

BMW се състезава и печели в доста моторни състезания. Това включва 24 часа в Le Mans. Изминаха около седем години от последното участие в известната надпревара за издръжливост, но тази серия ще бъде прекъсната този уикенд.

Баварският производител дойде с два M8 GTE, които бяха тествани на Circuit de la Sarthe през изминалия уикенд, подготвяйки се за завръщане в състезанието по-късно този месец. Двата автомобила изминаха общо на 1200 километра в течение на деветчасовата сесия.

Това отбеляза първото появяване на BMW (с подкрепа от компанията майка) на Le Mans от 2011 г., когато M3 GT2 се класира на второ място в класа LMGTE Pro. Единствената победа, която BMW са отбелязали, бе през 1999 г. с V12 LMR, който победи Toyota GT-One и Audi R8R, за да спечели надпреварата. Конструкторът  също така осигури подкрепа на McLaren F1 GTR, който спечели състезанието през 1995 г.

Тази година BMW няма да се състезава за победа на всяка цена. Екипът ще трябва да преодолее някои ранни проблеми и да се наложи като конкурентноспособен в класа GTE Pro. BMW участва с два автомобила на състезанието на Spa миналия месец, завършвайки пети и осми зад Ford, Porsche и Ferrari.

„Хубаво е да направим първите ни километри на Le Mans под нашето крило“, каза директорът на BMW Team MTEK Ърнест Кнорс. „Колите изчистиха доста проблеми, с изключение на някои малки въпроси, които можем да разрешим преди седмицата на състезанието. Навъртяхме 1200 километра и събрахме добра информация, особено при износване на гумите. Имаме още работа, но аз съм доволен от днешния тест. „