BMW настоява да запази дизайна с огромните бъбреци

дизайна

Шефът на дизайна на BMW Адриан ван Хойдонк защити спорната нова дизайнерска посока, приета от производителя.

Новият дизайнерски език на компанията включва до голяма степен използването на огромни бъбрековидни решетки, показани в най-новото BMW 7-Series и BMW X7. Това предизвика огромен дебат от момента на пускането на превозните средства. Говорейки с Autocar, ван Хойдонк призна, че хората имат ясно мнение относно стила на компанията.

„Не съм психолог, но знам, че BMW е марка, която има не само клиенти, но и фенове. Те знаят цялата ни история на дизайна и имат категорични мнения по въпроса “, каза той. „Не мисля, че това е лошо, това означава, че наистина сме се свързали с тези хора на емоционално ниво. Добре, знам, че може да има някаква дискусия с феновете, защото те са отраснали и обичат това, което току-що променихме. Като компания трябва да продължаваме да се движим“, добави той.

Дебатът за непрекъснато нарастващия мащаб на бъбреците на BMW достигна връхна точка на неотдавнашното автомобилно изложение във Франкфурт след представянето на Concept 4, създаден като визуализация към бъдещото поколение M4. Според ван Хойдонк, предприемането на радикални дизайнерски ходове е необходимо за компания като BMW, в противен случай тя ще бъде задмината от конкурентите.

„В момента, в който започнете да стоите неподвижно, вие ставате лесна мишена. Сега пазарът е много конкурентен, повече от всякога. Но най-трудното нещо е да направите промени, докато сте успешни “, каза той. „Ако вече не сте успешни, хората веднага ще започнат да казват, че трябва да правите промени, след което ще сте в паника.“

BMW иска да проектира превозни средства с по-малко линии и повече елементи, които да привличат вниманието, което цялостно ще промени облика на автомобилите им.