BMW лесно могат да построят конкурент на AMG Project One

Една от звездите на отминалото автомобилно изложение във Франкфурт бе свръхскъпият Mercedes-AMG Project One.

Хиперколата е въплътила в себе си всички технологии на успешния Mercedes отбор във Formula 1. Нека не забравяме и цената от $2.8 милиона.

Project One разчита на 1.5-литров V6 мотор с няколко електромотора. Максималната му скорост е 350 км/ч., а ускорението от 0 до 100 км/ч. отнема едва 2.6 секунди. Двигателят дава на разположение около 700 к.с., развъртайки се до 11 000 об/мин. Заедно с електромоторите цялата система „впряга“ близо 1000 к.с.

Феновете на баварците забелязаха суперколата от Щутгарт и се запитаха дали BMW не биха се впуснали в подобна авантюра. Според мюнхенци не е проблем построяването на такъв тип автомобил, а има ли смисъл от него на пазара.

Дирк Хакер, отговарящ за развитието на BMW, заяви, че в момента концернът се е насочил към бъдещата мобилност и дигитализация, отколкото в изграждането на суперавтомобил. Такъв тип кола би привлякла някакво внимание, но според него за момента е напълно излишна.

Той споделя още, че Formula E представлява интерес за марката (M Division). Той се надява повече производители да се включат в надпреварата, така че да се използва потенциалът на инженеринговите отдели.

Засега хиперколата не е на преден план в BMW, но в бъдеще може да видим тяхно участие в алтернативната Formula E.