m8

BMW наскоро свали покривалото от изцяло новото M850i ​​Coupe и Convertible, а сега компанията ни дава представа и за дългоочаквания M8.

Наричайки го вече „бъдещ сериен модел“, баварската компания най-накрая потвърди слуховете, че колата ще бъде по-мощна от M5. Въпреки че до момента пестяха информация за техническите спецификации, сега става ясно, че M8 ще използва „форсирана версия“ на TwinPower Turbo V8, който ще произвежда повече от 591 к.с.

Точната цифра остава загадка, но нека напомним, че M5 Competition има 4.4-литров двойно турбиниран V8, който произвежда 617 к.с. и въртящ момент от 750 Нм. Това позволява седанът да ускорява от 0 до 100 км/ч само за 3,3 секунди.

Сравненията с M5 не спират до там, тъй като BMW потвърди още, че M8 ще има система за задвижване на всички колела M xDrive. Пуристите може да не харесат идеята, но дишайте спокойно, защото автомобилът остава базиран на задния си мост и ще се предлага в традиционния вариант само на задно предаване.

m8

Тъй като говорим за пълен M-модел, неговите ъпгрейди ще бъдат далеч по-обширни от тези, използвани при M850i. BMW не влизат в подробности, но пуснаха „мухата“, споменавайки, че колата ще има уникално окачване, което осигурява „изключителна стабилност в правите, директност на кормилното управление и висока динамика в завоите“.

Tова се дължи до известна степен и на факта, че самото шаси също е актуализирано. Увеличена е твърдостта на конструкцията на рамата, компонентите по нея и най-вече подсилени са монтажните точки. В допълнение от BMW казват, че M8 ще има по-равномерно разпределение на теглото, оптимално междуосие и широка следа.

Инженерите са се погрижили колата да бъде относително лека с нисък център на тежестта. Не е ясно как го постигат, но ако трябва пак да сравним с 2019 M850i ​​xDrive, там се използват редица леки компоненти от алуминий, магнезий и въглеродни влакна. Моделът предлага като допълнителна опция и покрив от въглеродни влакна, а не бихме се изненадали, ако това дойде стандартно за M8.

Все още трябва да почакаме докато го видим на живо, тъй като BMW потвърдиха, че M8 Coupe няма да бъде пуснат преди 2019 г. Когато това се случи, обаче, то ще бъде последвано от M8 Convertible и M8 Gran Coupe.