BMW и Mercedes ще разработват заедно 1-Series и A-Class

BMW

Германските автомобилни гиганти BMW и Mercedes-Benz биха могли да си съдействат при разработването на следващото поколение C-сегментни модели, а именно 1-Series и A-Class. Това ще е част от по-голям съюз, който може да включва и споделяне на автономни автомобилни технологии.

Според германския вестник Handelsblatt, автопроизводителите трябва първо да установят разходите, за да могат да инвестират милиарди в системи за самостоятелно управление и да избегнат изоставането от конкурентите или новодошлите компании като Waymo.

Споделяйки компактна архитектура на автомобилите, BMW и Mercedes могат да спестят милиарди инвестиционни разходи, според вътрешни лица с познания по тези дискусии. Все пак ако този план има развитие, първите съвместни компактни модели вероятно няма да бъдат пуснати преди 2025 година.

Един от основните въпроси, които трябва да се преодолеят, е фактът, че инженерите на BMW и Mercedes всъщност могат да се противопоставят на идеята за съвместна работа, което ще затрудни по-високите ръководни кадри, съобщава Automotive News Europe.

Досега Daimler и BMW са работили заедно по проекти като картографиращата компания на Nokia Here (с участието на Audi). Те също така обединиха своите краткосрочни услуги за наемане на автомобили Car2Go и DriveNew в опит да откраднат по-голяма част от мобилния пазар.

Ако двете компании преминат към съвместно разработване на бъдещите модели на 1-Series и A-Class, едва ли феновете ще останат очаровани. По-скоро те биха се присъединили към инженерите. Все пак идеята си струва от финансова и технологична гледна точка.